Om kvantitativa blocket
Ta del av några av våra bästa tips för mattedelen
Om högskoleprovet
Information och tips inför provet
Besegra Högskoleprovet
Högskoleprovet genomförs två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Provdagen är fördelad på fem block som skrivs på 55 minuter vardera. Om du har dokumenterad dyslexi har du rätt till 80 minuters skrivtid.
Bland de fem blocken finns ett så kallat utprovningsblock som inte räknas med i resultatet. Provskrivarna vet inte vilket block som inte kommer att räknas. Utav de fyra block som räknas är två verbala block (språk) och två kvantitativa block (matte).
Varje block består av 40 uppgifter som vart och ett ger en poäng. Maxpoängen är alltså 160 poäng, men resultatet omförs till skalan 0.00-2.00, där 2.00 är högsta möjliga resultat.
Minst en tredjedel av platserna på högskola/universitet fördelas utifrån resultat på högskoleprovet. Den äldsta som skrivit 2.00 var 72 år gammal, den yngsta 15 år.
Det finns massvis med bra och mindre bra sätt att förbereda sig på. Nedan har vi samlat pedagogiska videoklipp om hur du kan förbereda dig på bästa sätt. Vi har också samlat de senaste högskoleproven så att du kan plugga på egen hand.
Lär dig så mycket som möjligt om högskoleprovet inför högskoleprovet. Vi har skrivit lite kort om varje del av provet samt den rekommenderade tiden för respektive uppgift.
Klickar du på boxarna för de två blocken finner du mer information om varje del och bra pluggtips för att du ska kunna komma igång med dina förberedelser.
Många vill ha hjälp med att strukturera upp sitt plugg och, framförallt, med smarta strategier på varje provdel. Därför erbjuder vi föreläsningar, kurser och privatundervisning inför högskoleprovet. Du hittar allt om det på hemsidan.
”If you fail to plan, you are planning to fail”
Innan du börjar plugga inför högskoleprovet bör du sätta dig ner och göra en planering för hur du ska plugga. Detta både för att du ska få en överblick över hur mycket tid du faktiskt har inför provet och för att du inte ska missa att plugga in något vitalt. Det är inte ovanligt att provskrivare i efterhand undrar varför de inte ökade sitt resultat särskilt mycket trots att de lagt mycket tid på att förbereda sig. Tittar man dock på vad de gjort har de ofta lagt upp plugget helt fel. Kanske har de bara fokuserat på en del av provet eller till och med bara repeterat en del av matten utan att egentligen ha tittat på några högskoleprov.
Här kommer du därför att få några värdefulla tips på hur du kan planera dina förberedelser.
Hur ligger du till just nu?
Det är svårt att planera en förändring om du inte vet hur du ligger till just nu. Det kan vara smart att börja med att göra ett gammalt högskoleprov, antingen ett helt eller åtminstone ett block av varje del. På så sätt får du en bild av hur du ligger till, vad du är bra på och vad du behöver förbättra. Du hittar gamla högskoleprov längre ner på sidan.
Testa också hur mycket matte du kommer ihåg. Den matte som högskoleprovet innehåller är ungefär på samma nivå som gymnasiets första gymnasiekurs, matte 1b. Kolla gärna igenom ett gammalt nationellt prov, du hittar flera gamla prov för matte 1b här. Om du känner dig osäker på fler än hälften av frågorna kan det vara värt att lägga upp en plan även för matterepetition. Upplever du det svårt att plugga in matten på egen hand erbjuder vi kurser med Mattefokus.
"Hard work beats talent when talent fails to work hard"
"You miss 100 % of the shots you don’t take"
"Make sure your worst enemy doesn’t live between your own ears"
I början av plugget är det lätt att känna att allt är för svårt och att det bara är att ge upp. Detta gäller inte minst när det kommer till matte där många får för sig att de inte är bra på det och att det helt enkelt inte kan bli det. Låt oss då göra en sak klar, en gång för alla: Ingen är naturligt duktig på matte, man blir det genom pluggande och repetition.
Fokusera därför inte allt för mycket på vad du får för resultat just nu i början av ditt pluggande. Fokusera istället på vad du behöver lära dig. Det är inte fel att misslyckas, det är fel att inte försöka.
Var finns flest poäng att tjäna?
När du har gjort ett högskoleprov är det dags att fundera på vad du ska lägga mest tid och kraft på. Självklart är det bra att försöka fördjupa sig lite på alla delar men ska du prioritera något bör det vara det som ger flest poäng för dig.
Vad ger då flest poäng? Det beror lite på hur det gick för dig på övningsprovet. Får du alla eller nästan alla rätt på ett block behöver du ju inte lägga allt för stort fokus på den delen. Får du få rätt på en del bör du gå tillbaka till provet och fundera på vilken typ av uppgifter du inte klarar. Är det kanske alltid när det kommer till algebra (bokstavsmatte) på kvantitativa delen så är det vad du bör fokusera på.
Fokusera på vart du ska
”Hard work beats talent when talent fails to work hard”
”You miss 100 % of the shots you don’t take”
”Make sure your worst enemy doesn’t live between your own ears”
I början av plugget är det lätt att känna att allt är för svårt och att det bara är att ge upp. Detta gäller inte minst när det kommer till matte där många får för sig att de inte är bra på det och att det helt enkelt inte kan bli det. Låt oss då göra en sak klar, en gång för alla: Ingen är naturligt duktig på matte, man blir det genom pluggande och repetition.
Fokusera därför inte allt för mycket på vad du får för resultat just nu i början av ditt pluggande. Fokusera istället på vad du behöver lära dig. Det är inte fel att misslyckas, det är fel att inte försöka.
Ungefär en vecka innan provdagen kommer du att meddelas om var du ska skriva högskoleprovet. Om du har möjlighet kan du åka till provsalen några dagar innan så att du är säker på att du hittar. Dessutom kan du kolla in var toaletterna ligger och var du kan hänga på rasten. På så sätt undviker du onödig stress på morgonen och du behöver inte heller lägga dyrbar rasttid på att hitta toaletter.
Plugga på det som kan ge mest utdelning på den korta tid som är kvar. Generellt betyder det att du bör lägga mer fokus på den kvantitativa delen än den verbala. Framförallt kan du öva på lösningsstrategier för KVA och NOG så att de sitter på provdagen. Repetera sedan räkneregler så att du inte behöver lägga tid på att försöka komma ihåg hur du skulle göra under själva provdagen, då förlorar du för mycket tid.
Några dagar innan provet köper du in det du behöver på provdagen. Köp in minst två blyertspennor, sudd, pennvässare, sudd och linjal. Linjalen får gärna vara genomskinlig.
Köp också in det du ska äta och dricka under dagen. Köp lunch och mellanmål i förväg (det kan visserligen finnas affärer och restauranger i närheten av provsalen men risken är att de andra provskrivarna har samma tanke). Fokusera på långsam näring (pasta, frukt, nötter) och undvik socker och energidrycker.
Planera in en lugn vecka innan högskoleprovet. Försök att sova ut de sista nätterna inför provet och sitt absolut inte uppe och plugga natten innan. Under lördagen ska du skriva prov en hel dag, det är viktigare att du orkar ha fokus hela dagen än att du pluggar en extra timme på fredagen.
När provet är över är du fri att göra vad du vill. Unna dig gärna något roligt. Tänk bara på att provet är krävande vilket gör att du troligen kommer att vara ganska slutkörd under kvällen.
NOG - Kvantitativa resonemang
Totalt 12 av 160 uppgifter.
Rekommenderad tid per uppgift: 100 sekunder
XYZ - Matematisk problemlösning
Totalt 24 av 160 uppgifter.
Rekommenderad tid per uppgift: 1 minut
KVA - Kvantitativa jämförelser
Totalt 20 av 160 uppgifter.
Rekommenderad tid per uppgift: 1 minut
DTK - Diagram, Tabeller och Kartor
Totalt 24 av 160 uppgifter.
Rekommenderad tid per uppgift: 1 minut och 55 sekunder
ORD - Ord och begrepp
Totalt 20 av 160 uppgifter.
Rekommenderad tid per uppgift: 18 sekunder
LÄS - Svensk läsförståelse
Totalt 20 av 160 uppgifter.
Rekommenderad tid per uppgift: drygt 2 minuter
MEK - Meningskomplettering
Totalt 20 av 160 uppgifter.
Rekommenderad tid per uppgift: 48 sekunder
ELF - Engelsk läsförståelse
Totalt 20 av 160 uppgifter.
Rekommenderad tid per uppgift: drygt 2 minuter
Vi har samlat antagningspoängen på högskoleprovet för några av landets många utbildningar. Samtliga siffror är från höstterminen 2016.
Saknar du din utbildning? Klicka dig vidare till UHR:s hemsida för fullständig statistik. Vi kan också hjälpa dig att hitta statistiken för just din utbildning, klicka i så fall på ”Vi hittar din statistik”.
Civilekonom
Högskolan i Halmstad 1.10
Linköpings Universitet 1.30
Örebro Universitet 1.10
Juristprogrammet
Göteborgs Universitet 1.45
Uppsala Universitet 1.50
Örebro Universitet 1.30
Läkarprogrammet
Karolinska Institutet 1.80
Linköpings Universitet 1.70
Umeå Universitet 1.65
Optikerprogrammet
Karolinska Institutet 0.80
Linnéuniversitetet 0.10
Personalvetare
Göteborgs Universitet 1.20
Högskolan Väst 0.85
Södertörns Högskola 1.00
Psykologprogrammet
Göteborgs Universitet 1.70
Mittuniversitetet 1.45
Stockholms Universitet 1.60
Socionomprogrammet
Ersta Sköndal Högskola 1.25
Lunds Universitet 1.00
Umeå Universitet 0.70
Samhällsvetarprogrammet
Högskolan Dalarna 0.05
Umeå Universitet 0.90
Uppsala Universitet 1.25
Sjuksköterskeprogrammet
Göteborgs Universitet 1.05
Karolinska Institutet 0.85
Malmö Högskola 0.90
Förbered dig med oss
Matteklipp
Från Nyhetsmorgon i TV4
För att bli riktigt duktig på högskoleprovet behöver du träna på gamla prov. Samtliga gamla högskoleprov är glädjande nog offentliga.